Η περιοχή μας greek english

Το Καβούσι αποτελεί ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα και ζωντανά χωριά της επαρχίας Ιεράπετρας. Απέχει 27 km από τον Άγιο Νικόλαο, 19 km από την Ιεράπετρα και 40 km από τη Σητεία. Βρίσκεται στο κέντρο ενός κατάφυτου απο ελιές κάμπου σε υψόμετρο 140 μέτρων και προσφέρει θέα στα πανέμορφα βουνά που βρίσκονται νότια του και στη θάλασσα του κρητικού πελάγους στα βόρεια.

Το ονομά του στην κρητική διάλεκτο σημαίνει μικρή κοιλότητα ή «γούρνα», το μέρος δηλαδή που μαζεύεται το νερό.

Το Καβούσι έχει μια πανέμορφη πλατεία με γραφικά καφενεδάκια και γύρω απο αυτήν τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και των Δώδεκα Αποστόλων που αξίζει να επισκευτείτε ερχόμενοι στα μέρη μας.

Μια απο τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής είναι η αμμώδης παραλία του Θόλου, μόλις 3 km απο το χωριό. Στον Θόλο θα βρέιτε ερείπια ρωμαϊκών αποθηκών καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου με τις σπάνιες τοιχογραφίες.

Απέναντι απο το Καβούσι βρίσκεται το νησάκι "Ψείρα" με τα μινωικά του ερείπια. Το 2006 βρέθηκε εκεί το μοναδικό μέχρι σήμερα ναυάγιο της μινωικής εποχής.

Σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι ο προμινωικός οικισμός του "Βροντά" και για τους πεζοπόρους ο προμινωικός οικισμός του "Κάστρου" με θέα που αποζημιώνει την κούραση της ανάβασης.

Για τους πεζοπόρους επίσης αξίζει μια επίσκεψη στο φαράγγι του Μέσωνα οπού μπορείτε να θαυμάσετε το μεγαλείο της κρητικής φύσης και βιοποικιλότητας.

Για τους λάτρεις των σπηλαίων υπάρχει το σπήλαιο "Θεριόσπηλιος¨ με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται το "χρυσοκάμινο" σε μικρή σχισμή του εδάφους. Εικάζεται οτι χρησιμοποιήθηκε ως μεταλλευτικό καμίνι λίγο μετά τον μεσαίωνα από χαλκωματάδες της εποχής.

Σήμα κατατεθέν της περιοχής του Καβουσίου είναι και η υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας περίπου 3500 ετών με διάμετρο κορμού 20 μέτρα. Σήμερα θεωρείται παροστατευμένο μνημείο.

Ανηφορίζοντας απο το Καβούσι προς το βουνό Αφέντης συναντάμε τους γραφικούς αλλά και ιστορικούς οικισμούς της Αύγου, του Τσαμάντη και του Δρακαλευρίου που πρόσφεραν καταφύγιο στους Καβουσανούς στις δύσκολες εποχές της ιστορίας μας.